De huid van de man is ongeveer 20% dikker dan die van een vrouw, ook de structuur van het bindweefsel is stugger. Daardoor is de mannenhuid minder ‘fragiel’ en ontstaan er minder snel fijne rimpels. Huidveroudering zet bij vrouwen in vanaf 25 en bij mannen vanaf 30 jaar. Wanneer de rimpels verschijnen bij mannen zijn ze wel vaak dieper dan bij de vrouw. Mannen hebben meer talgklieren èn meer testosteron wat zorgt voor een hogere talgproductie en daardoor is de huid dus vaak vetter en vaatbaarder voor puistjes. Mannen hebben meer haarvaatjes en zenuwuiteinden in de huid. De onderhuidse vetlaag is minder dik waardoor de huid sterker reageert op prikkels en is daardoor ook gevoeliger voor pijn. De doorbloeding van de huid is sterker,
Uit onderzoek blijkt dat de mannenhuid minder snel geneest bij wondjes. Ook is bekend dat een mannenhuid gevoeliger is voor schade van buitenaf zoals, uv-straling, scheren, weersinvloeden, airco en leefstijl. Daarnaast is de zweetproductie van de man groter, door deze verdamping droogt de huid sneller uit. De huid van de man is door al deze factoren vaak vochtarm. De huid voelt dan wat schilferig, droog en trekkerig aan. Er is dus een verschil tussen huidtype, wat een huidconditie is en een vochtarme huid. Er wordt hier onderscheid gemaakt in een droge, vette, gecombineerde en normale huid. Een droge huid is het tegenovergestelde van een vette huid. Dit huidtype produceert minder huidvetten oftewel talg. Beide huidtypen kunnen een tekort aan vocht hebben en dus vochtarm zijn. Je ziet een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen die verkeerde cosmetica gebruiken. Vaak is sprake van een vicieuze cirkel. Ze gebruiken sterk reinigende producten, te grove scrubs om hun glimmende of onrustige huid onder controle te krijgen. Maar ze bereiken het omgekeerde. De beschermlaag van hun huid raakt beschadigd, waardoor deze geen vocht meer kan vasthouden. Er ontstaan juist meer onregelmatigheden zoals puistjes. Niet alleen huidverzorging, ook bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld acne kunnen zorgen voor een verstoorde vochtbalans.
Helaas zijn er nog steeds mannen die het gebruik van aftershave onder huidverzorging verstaan. Juist dit product geeft vaak problemen. Aftershaves geven even een fris gevoel en ruiken lekker maar bevatten vaak irriterende ingredienten zoals parfum, alcohol en menthol. Deze stoffen kunnen de barrièrefunctie van de huid beschadigen zeker bij de kwetsbare huid na het scheren. De huid droogt daardoor gemakkelijk uit en er kunnen bultjes ontstaan. Je ziet dit vaak bij de kaaklijn en nek. De grootste fout die mannen maken bij het scheren is tegen de haargroei ingaan. De meeste mannen doen dit omdat ze dan een gladder resultaat krijgen, net als het gebruik van 4 of 5 mesjes in een opzetstuk. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat de mesjes het topje van het haarzakje beschadigen en er een ontsteking ontstaat. Ook is er meer kans op ingegeroeide haartjes omdat de haartjes heel kort worden afgesneden en er meer kans is dat ze terug de huid ingroeien. De oplossing? Scheer in de richting die zacht aanvoelt. En ga niet meer dan 1 keer over elk stukje huid, gebruik zo min mogelijk mesjes in een opzetstuk, gebruik een scheerschuim voor de gevoelige huid en gebruik voldoende water. Om irritatie of gevoeligheid te voorkomen is het belangrijk de huid vóór het scheren in een goede conditie te brengen en om deze ná het scheren te kalmeren. Het allerbelangrijkste bij een vochtarme huid is het beschermen van de barrièrelaag. Niet alleen voorkom je zo dat er te veel vocht verdampt, ook zorg je ervoor dat verschillende processen in je huid goed blijven verlopen.
De huid heeft van nature een iets zure pH-waarde en zit meestal tussen de 4.2 en 5.6. Als je je huid weerbaar en gezond wilt houden, moet de pH-waarde rond 5.5 zijn. Dan is je huid in balans. Een huid met een alkalische, hoge pH is niet alleen droger, doffer en sneller geïrriteerd, maar kan ook tekenen van vroegtijdige huidveroudering tonen, zoals fijne lijntjes, rimpeltjes en hyperpigmentatie. Zo ligt bij mannen de pH-waarde van de huid hoger dan bij vrouwen namenlijk 6.5 ipv 5.5 bij vrouwen. Ziekmakende bacteriën gedijen in een alkalische omgeving en hierdoor zijn mannen gevoeliger voor bacteriële infecties. Voorbeelden van beschermende stoffen tegen invloeden van buitenaf zijn vitamine C en niacinamide, maar ook ceramiden. Deze lipiden komen van nature voor in het waslaagje van de huid.
Naast het beschermen van de barrièrelaag is het ook belangrijk om voldoende hydraterende stoffen te gebruiken. Deze ingrediënten kunnen de vochtbalans helpen door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Voorbeeld van kampioen ‘vochtbinden’ is hyaluronzuur in combinatie met glycerine. Ook zorgen dergelijke ingrediënten ervoor dat er een beschermend, vettig laagje op de huid wordt gevormd, waardoor er minder vocht uit de huid kan verdampen. Een vochtvasthoudende crème bestaat dus wel maar een crème die belooft vocht in de huid te brengen, bestaat niet. De huid is namelijk niet in staat om vocht van buitenaf op te nemen en de huid zo te hydrateren. Wanneer we spreken van hydraterende ingrediënten dan bedoelen we dat deze stoffen de huid vocht beter laten vasthouden.
iS Clinical heeft voor ieder huidtype producten en behandelingen ontwikkeld ongeacht geslacht of leeftijd
iS Clinical voegt alleen maar hoge kwaliteit, pure botanische werkstoffen in hun producten. Er zitten dus geen parfum, parabenen of minerale oliën in. Huidtype en de behoefte van de huid zijn de belangrijkste criteria voor een behandeling en producten voor thuisgebruik. Hierbij zal de keuze van producten voor de man zich vaak meer richten op de vette huid, hydratatie en extra bescherming tegen schade van buitenaf.
Wat voor de vrouwenhuid geldt, geldt ook zeker voor de mannenhuid: een goede huidverzorging valt of staat met zorgvuldig reinigen. Daarbij is het belangrijk om te kiezen voor een mild product. iS Clinical heeft meerdere milde Cleansers waarbij Cleansing Complex het meest gekozen product is. Deze is geschikt voor ieder huidtype. Omdat de mannenhuid vaak voldoende vet aanvoelt, staat een moisturizer nog lang niet standaard in de badkamer van de man. Zoals hierboven omschreven kan de mannenhuid – sowieso bij regelmatig scheren – vaak wat extra’s gebruiken. Bescherming tegen invloeden van buitenaf is juist voor de mannenhuid geen overbodige luxe. Het GenexC serum is hier een perfect serum voor aangezien het boordevol antioxidanten zit. Het is een revolutionair serum dat met de extremozymes technologie zorgt voor herstellen van DNA schade in de cellen. Dit in combinatie met maar liefst 20% vitamine C (L-ascorbinezuur) is het een krachtpatser dat zorgt voor een enorme bescherming, verbetering en verjonging van de huid. Als aanvulling of in plaats van GenexC is het Hydra-Cool Serum ook een zeer gewild serum door mannen. Over het algemeen vinden mannen een ‘rijkere creme’ minder prettig aanvoelen. Het Hydra-Cool Serum is gemakkelijk aan te brengen, trekt snel in, verzacht, hydrateert en beschermt de huid. Juist de mannenhuid is minder goed bestand tegen zonlicht. Daarom kan de mannenhuid niet zonder een goed dagelijks zonnebrandproduct. iS Clinical heeft een hele mooie hydraterende dagcreme incl SPF, namelijk Extreme Protect30 of 40 die wat ‘rijker’ is of er kan gekozen worden voor alleen een SPF, de Eclipse SPF50.
Benieuwd hoe een goede huidverzorgingsroutine er voor jou uit ziet? Neem dan contact op en maak vrijblijvend een afspraak. We zullen dan op basis van een huidanalyse een plan maken dat voor jouw huid geschikt is. Hierbij kun je kiezen voor een basis huidroutine en deze later uitbreiden of direct voor het optimale resultaat gaan!
In deze categorie is een voorbeeld te vinden van een veelgebruikte huidverzorgingsroutine door mannen.
Hogere talgproductie, vettere huid, vaak vochtarm